Een bijzonder verhaal over leiderschap en de lessen van de gans. De essentie is dat het gaat om het grotere collectief en hoe we van elkaar leren en succesvol zijn in ons leven.

 leiderschap-ganzen-1

 

1. Als elke vogel met zijn vleugels wappert, creëert het een opwaartse kracht voor de vogel die hem volgt. Vliegen in “V” formatie resulteert in 71% meer vliegbereik dan wanneer de gans alleen zou vliegen.

Les: Mensen die een gemeenschappelijke richting delen kunnen sneller en gemakkelijker hun doel bereiken als ze bouwen op elkaar. Met andere woorden als je je dromen en doelen wilt realiseren met minder inspanning is het belangrijk dat je in contact komt met een groep mensen die dezelfde dromen en doelen hebben.

2. Wanneer een gans buiten de formatie raakt voelt hij direct de weerstand van het alleen vliegen en probeert hij snel weer in formatie te vliegen zodat hij kan profiteren van de opwaartse kracht van de vogel voor hem.
Les: Iedereen heeft hulp nodig, je kunt het niet in je eentje doen. Zelfs diegene die zeggen "selfmade" te zijn beschikken over een support team.

3. Wanneer de gans die aan kop vliegt vermoeit raakt draait hij terug in de formatie en gaat een andere gans voorop vliegen.
Les: Dit is teamwork en slim werken. Het loont de moeite om om de beurt de moeilijke taken te verrichten en leiderschap te delen. Mensen zijn net als ganzen onderling afhankelijk van elkaar. Delegatie en uitbesteding zijn twee belangrijke sleutels die u kunnen helpen om uw bedrijf groter te laten groeien. Veel mensen zijn bang om hun werk te delegeren. Deze mensen zullen nooit kunnen groeien. Je kan gewoon niet alles in je eentje doen.

4. De ganzen in formatie “gakken” van achteren om de ganzen vooraan aan te moedigen om op snelheid te blijven.
Les: Als we in een groep reizen heb je meer plezier, fun en werkt het veel bemoedigender. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat ons “gakken” stimulerend is.

5. Als een gans ziek wordt of gewond, of is neergeschoten, dan vliegen twee ganzen uit de formatie mee naar beneden om hem te helpen en te beschermen. Ze blijven bij de gans tot het weer in staat is om te vliegen of overlijdt. Dan vliegen ze mee met een andere formatie of hun eigen groep.

Les: Wanneer je met moeilijke tijden wordt geconfronteerd, dan is het belangrijk om je vast te houden aan elkaar zodat je elk obstakel kan overwinnen. Help anderen te bereiken wat ze willen en ze zullen je helpen in ruil daarvoor. Als je succesvol wilt worden, creëer dan waarde door anderen te helpen en te ontwikkelen dan zullen zij jou ook helpen om je dromen en doelen te realiseren.

Nog enkele leiderschap quotes ter inspiratie!

1. Management is de dingen goed doen; leiderschap is de goede dingen doen.

2. Leiderschap is samen de top bereiken.

3. Success is not counted by how high you have climbed, but by how many people you brought with you." - Will Rose

4. Real leaders are ordinary people with extraordinary determinitation.

Succes met deze leiderschap lessen en laat ze een inspiratie zijn voor de komende activiteiten.